jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Surówka z płatków róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

surówka z płatków róży, rewelacyjna surówka kwiatowa

Surówka z płatków róży

Składniki:

Surówka z płatków róży

 

  • 10 dag płatków- około 30 kwiatów
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Surówka z płatków róży
Surówka z płatków róży konfiturowej jest znakomitym dodatkiem aromatyzującym do ciast, deserów, kremów.
Zrywać należy kwiaty rano, jeszcze z rosą, wtedy najintensywniej pachną.
Oddzielać należy same płatki kwiatu i te zważyć.
Płatki róży ucierać z dodatkiem cukru i skrapiać sokiem cytrynowym, aż do uzyskania jednolitej miazgi.
Najmniejsze słoiczki wymyć i wyparzyć, osuszyć z wody.
Złożyć surówkę do słoiczka, szczelnie zamknąć.
Mały słoiczek z surówką najlepiej przechowywać w lodówce na dole.