Sposób przygotowania:
Surówka z płatków róży
Surówka z płatków róży konfiturowej jest znakomitym dodatkiem aromatyzującym do ciast, deserów, kremów.
Zrywać należy kwiaty rano, jeszcze z rosą, wtedy najintensywniej pachną.
Oddzielać należy same płatki kwiatu i te zważyć.
Płatki róży ucierać z dodatkiem cukru i skrapiać sokiem cytrynowym, aż do uzyskania jednolitej miazgi.
Najmniejsze słoiczki wymyć i wyparzyć, osuszyć z wody.
Złożyć surówkę do słoiczka, szczelnie zamknąć.
Mały słoiczek z surówką najlepiej przechowywać w lodówce na dole.
Zrywać należy kwiaty rano, jeszcze z rosą, wtedy najintensywniej pachną.
Oddzielać należy same płatki kwiatu i te zważyć.
Płatki róży ucierać z dodatkiem cukru i skrapiać sokiem cytrynowym, aż do uzyskania jednolitej miazgi.
Najmniejsze słoiczki wymyć i wyparzyć, osuszyć z wody.
Złożyć surówkę do słoiczka, szczelnie zamknąć.
Mały słoiczek z surówką najlepiej przechowywać w lodówce na dole.