Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z pory, jabłka i śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast oliwy do surówki można dodać majonez i świeże śliwki.

Surówka z pory, jabłka i śliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z pory, jabłka i śliwek

 

Sposób przygotowania:

Surówka z pory, jabłka i śliwek
Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w pół krążki, włożyć do miski i sparzyć wrzącą wodą, odcisnąć. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Umytą sałatkę osuszyć i poszatkować. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszany z pozostałym z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem, skropić oliwą i wymieszać.
Surówka z pory, jabłka i śliwek
Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Surówka z pory, jabłka i śliwek
Wszystkie składniki włożyć do salaterki, skropić oliwą i dokładnie wymieszać.