zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Surówka z selera pora i jabłka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

zdrowa surówka do drugich dań mięsnych

Surówka z selera pora i jabłka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z selera pora i jabłka

 

  • 200 g bulwy selera ( po obraniu )
  • 200 g pora ( biała część )
  • 1 duże jabłko
  • 25 g kiełków rzodkiewki
  • 1/2 szk rzeżuchy
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 szk gęstej 12% śmietany

Sposób przygotowania:

Surówka z selera pora i jabłka
Seler po obraniu umyć i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Seler i por wrzucić do miski, posolić i wymieszać. Zostawić na 5 minut a potem zetrzeć do miski umyte jabłko razem ze skórką, dodać kiełki i rzeżuchę oraz sok z cytryny i znowu wymieszać. Na koniec doprawić pieprzem i cukrem, wlać śmietanę i wymieszać surówkę. Po około pięciu minutach sprawdzić czy nie trzeba doprawić. jeśli trzeba to doprawić i podawać do drugiego dania mięsnego.
Surówka z selera pora i jabłka
składniki surówki przygotowac i wymieszac surówkę po doprawieniu