Sposób przygotowania:
Surówka z selera w słoikuETAP 1:
Seler oczyszczam, myję, a następnie ścieram go na tarce i posypuję cukrem.
ETAP 2:
Cebulę i czosnek po obraniu kroję, a następnie dodaję do selera.
ETAP 3:
Seler obgotowuję w wodzie przez 7 minut wraz z drobno pokrojoną cebulą oraz 1 łyżeczką soli, po czym zlewam tę wodę. Seler przekładam następnie do słoików. Ocet łączę z wodą oraz pozostałą solą, cukrem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim, po czym przelewam wszystko do garnka i gotuję zalewę przez 5 minut, a następnie przecedzam wszystko przez sito.
Gorącą zalewę wlewam do słoików z selerem, a następnie zakręcam wieczka i odwracam słoiki do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie odwracam słoiki i ustawiam je w chłodnym miejscu.