olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Surówka z selera w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealny pomysł na zimowe szybkie i przede wszystkim zdrowe surówki. Tym razem surówka z selera z cebulą.

Surówka z selera w słoiku

Składniki:

Surówka z selera w słoiku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z selera w słoiku

ETAP 1:

Surówka z selera w słoiku
Seler trę na tarce i posypuję go cukrem.

Seler oczyszczam, myję, a następnie ścieram go na tarce i posypuję cukrem.

ETAP 2:

Surówka z selera w słoiku
Do selera dodaję obraną cebulę oraz czosnek.

Cebulę i czosnek po obraniu kroję, a następnie dodaję do selera.

ETAP 3:

Seler obgotowuję w wodzie przez 7 minut wraz z drobno pokrojoną cebulą oraz 1 łyżeczką soli, po czym zlewam tę wodę. Seler przekładam następnie do słoików. Ocet łączę z wodą oraz pozostałą solą, cukrem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim, po czym przelewam wszystko do garnka i gotuję zalewę przez 5 minut, a następnie przecedzam wszystko przez sito.
Gorącą zalewę wlewam do słoików z selerem, a następnie zakręcam wieczka i odwracam słoiki do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie odwracam słoiki i ustawiam je w chłodnym miejscu.