ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Surówka zielona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najprostsza surówka na świecie. Sekret jej smaku stanowi pyszny sos.

Surówka zielona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka zielona

 

  • Pół długiego zielonego ogórka
  • 8 dużych liści sałaty masłowej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • kilka gałązek koperku
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gotowej przyprawy do sałatek

Sposób przygotowania:

Surówka zielona
Z podanej ilości składników otrzymamy porcje surówki dla dwóch osób. Sałatę myjemy dokładnie a następnie osuszamy ją za pomocą ręczników papierowych. Rwiemy ją na kawałki. Ogórek zielony myjemy dokładnie i nie obierając go kroimy na niewielkie kawałki. Mieszamy ogórek z sałatą i przygotowujemy dressing który stanowi istotę tej surówki. Jogurt grecki mieszamy z papryką, posiekanym koperkiem oraz ziołami do sałatek. Porcje sosu układamy na sałacie z ogórkami. Surówka stanowi świetny dodatek do drugiego dania. Polecam.
Surówka zielona
Użyłam sałaty masłowej ale myślę że można użyć też lodowej.
Surówka zielona
Ogórków nie obieramy więc szczególnie przyłóżmy się do ich umycia.
Surówka zielona
Odrobina przypraw z jogurtem greckim będzie stanowiła dressing.
Surówka zielona
Umyty koperek siekamy drobniutko i dodajemy do jogurtu razem z innymi przyprawami.