rzerznik

rzerznik

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Sushi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna i świeża przekąska na zimno

Sushi

Składniki:

Sushi

 

  • ryż do sushi 250g
  • nori (prasowane algi) 5szt
  • ocet ryżowy
  • sól
  • cukier
  • ogórek zielony 1szt
  • paluszki krabowe 1op
  • awokado
  • wasabi
  • imbir marynowany

Sposób przygotowania:

Sushi
Ryż płuczemy aż woda będzie przejżysta. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż wchłonie wodę (często mieszamy), po ugotowaniu odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy 2 łyżeczki cukru w 6-7 łyżkach octu. Wlewamy do ryżu, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórek kroimy w słupki po usunięciu gniazd nasiennych. Awokado obieramy i kroimy tak jak ogórek. Na algi układamy cienką warstwę ryżu (na 3/4 powierzchni). Na ryż układamy ogórek, paluszki krabowe awokado i plasterki imbiru. Końce alg smarujemy wasabi. Całość ściśle zwijamy i kroimy na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Podajemy z sosem sojowym. Życzę smacznego.

Tagi:

ryż awokado