DorotaZ

DorotaZ

Kucharz
[Przepisów: 9]

Sushi Gunkan Maki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gunkan Maki to rodzaj sushi gdzie kulka ryżu jest owinięta pasem nori, przypomina łódeczkę. Górna część jest wypełniona dowolnym składnikiem.

Sushi Gunkan Maki

Składniki:

Sushi Gunkan Maki

Ryż

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki wody

Zaprawa

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli

Dodatki

  • nori
  • awokado
  • wasabi
  • czarny kawior
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Sushi Gunkan Maki
Ryż i zaprawę należy przygotować wg tego przepisu https://gotujmy.pl/futomaki-smok,przepisy-kuchnie-swiata-przepis,260083.html.

Sushi:

Płaty nori kroimy na paski o wysokości około 3,5 cm. Z ryżu formujemy kulki o średnicy około 2 cm, owijamy je płatami nori. Awokado kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z wasabi. Napełniamy pastą z awokado nasze łódeczki. Na górę nakładamy pół łyżeczki kawioru. Dekorujemy rzeżuchą.

Tagi:

ryż sushi maki