PrzepisyChinskie

PrzepisyChinskie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Maki Sushi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Własnego autorstwa przepis Zapraszam i życzę smacznego.

Maki Sushi

Składniki:

Maki Sushi

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
  • Ogórek zielony, obrany i pokrojony w paski
  • Marchew, ugotowana i pokrojona w paski
  • Avocado, obrane i pokrojone w paski
  • Łosoś wędzony, pokrojony w cienkie paski
  • Paluszki krabowe
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • pasta wasabi
  • 2 arkusze wodorostów yaki nori

Sposób przygotowania:

Maki Sushi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na macie bambusowej układamy arkusz Yaki Nori, błyszczącą stroną do góry. Równomiernie układamy na nim wcześniej ugotowany ryż, tak aby na końcu po przeciwległej stronie zostały wolne 3 cm. 2. Na tak przygotowane nori z ryżem, układamy paluszki krabowe, avokado, marchewkę, zielonego ogórka oraz wędzonego łososia. 3. Całość zawijamy, po czym ściskamy. Tak przygotowaną roladę, kroimy na połowę, po czym każdą z połówek na trzy krążki. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania przygotowanych produktów. 4. Przygotowane sushi podajemy z pastą wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Potrawa kuchni japońskiej gotowa!

Tagi:

ryż sosy