agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

sushi z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

nie każdy lubi surową rybę dlatego proponuję sushi z kurczakiem

sushi z kurczakiem

Składniki:

sushi z kurczakiem

 

  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • ogórek zielony 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • płaty sushi nori 4 szt
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • sos sojowy 50 ml
  • pasta wasabi 1 łyżeczka
  • marchewka 2 szt

 

Sposób przygotowania:

sushi z kurczakiem
Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć. Nasmarować pastą wasabi, przełożyć do miseczki polać sosem sojowym. Przykryć folią i wstawić do lodówki- najlepiej na noc. Pierś grillować na suchej patelni. Następnie pokroić je w paski. Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Ogórka zielonego nie obierać ze skórki i pokroić w słupki. Na płatach nori układamy cienką warstwę ryżu. Na nim kurczaka , marchewkę oraz kurczaka. Ciasno zwijać. Pokroić w paski. Smacznego.