Sposób przygotowania:
sushi z kurczakiem
Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć. Nasmarować pastą wasabi, przełożyć do miseczki polać sosem sojowym. Przykryć folią i wstawić do lodówki- najlepiej na noc. Pierś grillować na suchej patelni. Następnie pokroić je w paski. Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Ogórka zielonego nie obierać ze skórki i pokroić w słupki. Na płatach nori układamy cienką warstwę ryżu. Na nim kurczaka , marchewkę oraz kurczaka. Ciasno zwijać. Pokroić w paski. Smacznego.