slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sushi z ogórkiem-hosomaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla osób które nie lubią ryb polecam to sushi. Jest zrobione ze świeżym i chrupiącym ogórkiem. Coś zdrowego dla każdego.

Sushi z ogórkiem-hosomaki

Składniki:

Sushi z ogórkiem-hosomaki

 

  • 0,5 szkl wody
  • 0,5 szkl ryżu do sushi
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 płat nori
  • 1 podłużny kawałek ogórka zielonego bez skórki i pestek w kształcie ołówka
  • kilka plasterków ogórka zielonego do podania sushi

Sposób przygotowania:

Sushi z ogórkiem-hosomaki
Ryż gotujemy ok. 1 godziny przed przygotowywaniem sushi. Do garnka wlewamy wodę a gdy się zagotuje wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min. Wyłączamy gaz i przenosimy ostrożnie gorący ryż w ciepłe miejsce(np. pod kołdrę). Pozostawiamy tam na ok. 30 minut.

Następnie wyjmujemy ryż, dodajemy do niego sos sojowy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy ryż do przestudzenia.

Na macie bambusowej kładziemy nori i rozkładamy na nim równomiernie letni ryż-zostawiamy na końcu ok. 2 cm puste. Mniej więcej w połowie ryżu układamy w poprzek kawałek ogórka. Za pomocą maty zwijamy nori razem z ogórkiem dość ściśle. Pusty kawałek nori smarujemy delikatnie zimną wodą i sklejamy z zawiniętym sushi.

Kroimy ostrym nożem na ok. 6 kawałków. Każdy kawałek sushi układamy na plasterku zielonego ogórka.