Sposób przygotowania:
Sushi z ogórkiem-hosomaki
Ryż gotujemy ok. 1 godziny przed przygotowywaniem sushi. Do garnka wlewamy wodę a gdy się zagotuje wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min. Wyłączamy gaz i przenosimy ostrożnie gorący ryż w ciepłe miejsce(np. pod kołdrę). Pozostawiamy tam na ok. 30 minut.
Następnie wyjmujemy ryż, dodajemy do niego sos sojowy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy ryż do przestudzenia.
Na macie bambusowej kładziemy nori i rozkładamy na nim równomiernie letni ryż-zostawiamy na końcu ok. 2 cm puste. Mniej więcej w połowie ryżu układamy w poprzek kawałek ogórka. Za pomocą maty zwijamy nori razem z ogórkiem dość ściśle. Pusty kawałek nori smarujemy delikatnie zimną wodą i sklejamy z zawiniętym sushi.
Kroimy ostrym nożem na ok. 6 kawałków. Każdy kawałek sushi układamy na plasterku zielonego ogórka.
Następnie wyjmujemy ryż, dodajemy do niego sos sojowy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy ryż do przestudzenia.
Na macie bambusowej kładziemy nori i rozkładamy na nim równomiernie letni ryż-zostawiamy na końcu ok. 2 cm puste. Mniej więcej w połowie ryżu układamy w poprzek kawałek ogórka. Za pomocą maty zwijamy nori razem z ogórkiem dość ściśle. Pusty kawałek nori smarujemy delikatnie zimną wodą i sklejamy z zawiniętym sushi.
Kroimy ostrym nożem na ok. 6 kawałków. Każdy kawałek sushi układamy na plasterku zielonego ogórka.