Sposób przygotowania:
Sushi z paluszkiem krabowym, awokado
Ryż do sushi płuczemy do momentu, gdy woda nie będzie nabierała kremowego koloru. Suszmy go i przesypujemy do garnka, w którym będzie gotowany. Zalewamy wodą (najlepiej przefiltrowaną lub mineralną) i gotujemy około 17 minut. Ugotowany przesypujemy do większej miseczki i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie polewamy go zaprawą do ryżu przygotowaną wg przepisu „https://gotujmy.pl/tezu-czyli-zaprawa-do-ryzu-sushi,przepisy,177042.html”. Mieszamy i pozostawiamy na chwilę, aby ryż również wpił zaprawę. Paluszki krabowe kroimy po połowie, a następnie w paski. Podobnie postępujemy z awokado. Serek fromage (miałem o smaku chrzanowym) mieszam z pastą wasabi. Na rozłożony matową stroną na góry glon wykładamy ryż, tak aby pokryć ¾ powierzchni glonu. Następnie ryż smarujemy pastą powstałą z wymieszania serka i wasabi. Moja pasta była lekko pikantna także smarowałem około ½ powierzchni ryżu. Po posmarowaniu kolejno układamy nasz farsz czyli paski paluszka krabowego, papryki oraz awokado. Roladkę zwijamy dociskając, aby była zwarta i łatwo się kroiła. Lekko zwilżonym nożem kroimy na 8 kawałeczków. Podajemy z sosem sojowym, dodatkowo każdą kawałek sushi przegryzając marynowanym imbirem. Zrobiłem dwie wersje tego sushi z papryką czerwoną oraz papryką żółtą. Smacznego.