chef

chef

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Sushi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sushi - fantazja...

Sushi

Składniki:

Sushi

 

  • ryż carlose
  • sake
  • mirin
  • nori gold
  • cukier
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy kikkoman
  • świeży łosoś
  • śliwki ume
  • tuńczyk czerwony
  • seriola
  • tobico kawior
  • krewetki ebi
  • unago węgorz
  • sos kabayaki
  • imbir marynowany w jaśminie
  • por
  • avokado
  • ogórek
  • żółta rzepa
  • wasabi
  • sezam
  • czarny sezam
  • bambusowa mata

Sposób przygotowania:

Sushi
wyzwanie dla wytrwałych ...napiszę jak przyrządzić ryż i kilka wskazówek ...ryż płuczemy wielokrotnie w zimnej wodzie aż do jej przezroczystości (ważne)... jeżeli nie mamy garnka do prażenia ryżu gotujemy go w proporcji 1:1 w wodzie bez soli ... nie mieszać...istnieje duże prawdopodobieństwo że przywże do garnka ale to nic ...gdy ryż wchłonie wodę należy przełożyć go do szerokiego płaskiego naczynia i odczekać aż wystygnie ...wyciągajac ryż na stratę spisać należy to co przywarło do garnka... zalewa do ryżu : cukier , mirin , sake , ocet ryzowy w proporcji 1:1:1:1 zagotować i wystudzić na zimny ryż dodajemy tyle zalewy ile jest w stanie wchłonąć ..w taki sposób by był kleisty i dało się z niego robić kulki uff... najgorsze za nami teraz trzeba uruchomić fantazję ... sposób zawijania sushi trzeba zobaczyć najlepiej na youtube sushi to sztuka : ja znam okolo 60 sposobów podania a to tylko kropla w morzu ...japoński sushi master potrafi podać około 7000 rodzajów (każdy inny)...mimo to są pewne podstawy.. itak warto wiedzieć ...sushi to ryż z dodatkami...ryż jest podstawą wszystkiego... ryby i owoce morza muszą być świeże ponieważ w większości przypadków podajemy je na surowo ... ryby plastrujemy w poprzek włókien ukladu mięśniowego -są delikatniejsze a przy okazji morzemy pozbyć się niechcianych ości... rodzaje podstawowe maki - jednoskladnikowe roladki california maki - roladki wieloskladnikowe z dodatkiem avocado nigiri - ryż otulony dodatkiem sashimi - kawalki ryb i owoców morza hosomaki - roladki w których ryż jest na wierzchu