Sposób przygotowania:
Sushi
wyzwanie dla wytrwałych ...napiszę jak przyrządzić ryż i kilka wskazówek ...ryż płuczemy wielokrotnie w zimnej wodzie aż do jej przezroczystości (ważne)... jeżeli nie mamy garnka do prażenia ryżu gotujemy go w proporcji 1:1 w wodzie bez soli ... nie mieszać...istnieje duże prawdopodobieństwo że przywże do garnka ale to nic ...gdy ryż wchłonie wodę należy przełożyć go do szerokiego płaskiego naczynia i odczekać aż wystygnie ...wyciągajac ryż na stratę spisać należy to co przywarło do garnka... zalewa do ryżu : cukier , mirin , sake , ocet ryzowy w proporcji 1:1:1:1 zagotować i wystudzić na zimny ryż dodajemy tyle zalewy ile jest w stanie wchłonąć ..w taki sposób by był kleisty i dało się z niego robić kulki uff... najgorsze za nami teraz trzeba uruchomić fantazję ... sposób zawijania sushi trzeba zobaczyć najlepiej na youtube sushi to sztuka : ja znam okolo 60 sposobów podania a to tylko kropla w morzu ...japoński sushi master potrafi podać około 7000 rodzajów (każdy inny)...mimo to są pewne podstawy.. itak warto wiedzieć ...sushi to ryż z dodatkami...ryż jest podstawą wszystkiego... ryby i owoce morza muszą być świeże ponieważ w większości przypadków podajemy je na surowo ... ryby plastrujemy w poprzek włókien ukladu mięśniowego -są delikatniejsze a przy okazji morzemy pozbyć się niechcianych ości... rodzaje podstawowe maki - jednoskladnikowe roladki california maki - roladki wieloskladnikowe z dodatkiem avocado nigiri - ryż otulony dodatkiem sashimi - kawalki ryb i owoców morza hosomaki - roladki w których ryż jest na wierzchu
Gość
chef
to nie jest przepis ...a tylko wskazówki ...nie istnieje jednoznaczny przepis na sushi ... to sztuka której trzeba się uczyć latami ... ;) ... nie ma lekko
Gość
bobcoor
panie kolego uramaki-ryz na wierzchu, hosomaki jeden skladnik, sciskane
tyle ode mnie
pozdrawaim
tokijka
Gdyby kiedykolwiek jakiś Polak opowiadał Japończykowi jak to robił SUSZI w domu,Japończyk robił by "wielkie oczy" (he he).Nie wziął by też tego "arcydzieła" do ust widząc stan naszych sklepowych ryb...
To prawda ,suszi robione jest przez specjalistów.Od czasu do czasu kochająca mama robi maki czyli rolki obwinięte nori(wodorostami).Robi to jednak ze specjalnie wyselekconowanej ryby z sekcji ryb do konsumpcji na surowo.Takie ryby wyprzedaje się tego samego dnia na przecenie dla tych "odważniejszych" lub pozbawionych smaku..
Myślę,że jedyna polska opcja to maki z awokado,tuńczykiem z puszki,krewetką,
ogórkiem.Gdy robimy to z mięsem z konserwy nie nazywajmy to sushi.
ANKAeS
i jeszcze taka mała uwaga, abyś nie pisała wielu trzech kropek, bo trudno się coś takiego czyta i trudno cokolwiek zrozumieć, nie zrozum to jako atak xd pozdrawiam ;)