Sposób przygotowania:
Oshi Sushi z Kansai
Na porcję sushi dla dwóch osób gotujemy 250 g ryży w 2,5 szkl wody i gorący mieszamy z sosem przygotowanym z 3 łyżek octu ryżowego, 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soli.
Oshi ma inny kształt niż zazwyczaj spotykane sushi, ale możemy je przygotować w domowych warunkach.
Ja użyłam do tego plastikowego, prostokątnego pudełka. Możemy wyścielić je folia spożywczą, żeby mieć pewność, że bez problemu je wyjmiemy.
Na dno pudełka układamy ryż, dokładnie go dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu układamy nori i plasterki awokado. Na to znowu ryż, który ponownie bardzo dokładnie dociskamy.
Ryż smarujemy serkiem i na wierzchu układamy łososia. Całość ponownie dociskamy i wyciągamy z pudełka. Kroimy na mniejsze prostokąciki.
Podajemy z wasabi, sosami i imbirem.
Oshi ma inny kształt niż zazwyczaj spotykane sushi, ale możemy je przygotować w domowych warunkach.
Ja użyłam do tego plastikowego, prostokątnego pudełka. Możemy wyścielić je folia spożywczą, żeby mieć pewność, że bez problemu je wyjmiemy.
Na dno pudełka układamy ryż, dokładnie go dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu układamy nori i plasterki awokado. Na to znowu ryż, który ponownie bardzo dokładnie dociskamy.
Ryż smarujemy serkiem i na wierzchu układamy łososia. Całość ponownie dociskamy i wyciągamy z pudełka. Kroimy na mniejsze prostokąciki.
Podajemy z wasabi, sosami i imbirem.