ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Sushi receptury z łososia najprostsze

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

najbardziej znane potrawy japońskie to sushi polecam to prosty przepis choć nie jest łatwo czasami zrobić :)

Sushi receptury z łososia najprostsze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sushi receptury z łososia najprostsze

 

  • składniki na 3-4 osoby zależy ile jedzą :)
  • 600 ml wody
  • 600 g ryżu
  • Ocet ryżowy 100ml (alternatywnie ocet jabłkowy)
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • 30 plasterków: surowego lub wędzonego łososia ja używam wędzonego :)

Sposób przygotowania:

Sushi receptury z łososia najprostsze
Najsłynniejszą potrawą kuchni japońskiej jest zdecydowanie sushi. Przepis który proponuję, dzisiaj jest łosoś jako sushi, lekki i mało kalorii jak również smaczny i inny od codziennego przyrządzania. Sushi jest to typowe japońskie jedzenie podawane surowe lub wędzone filety rybne i owoce morza. Początki sushi są bardzo niepewne, to powiedział, że zostały podjęte w VII wieku przez mnichów buddyjskich powracających z Chin. Różnorodność dań pochodzi z wyboru nadzień, sosów i zamknięć. Sushi jest wykonana z każdego rodzaju ryb i warzyw, ale również z czerwonego mięsa (wołowina i szynką) i jajkami przepiórczymi i wypełnienie może być surowe, gotowane lub marynowane. Optimo razem z sosem sojowym i wasabi , bardzo ostry sos z japońskiego chrzanu.



Opłukać ryż w misce. Pozostawicie do wyschnięcia, a następnie umieśćcie go na głębokiej patelni lub rondlu i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie obniżcie ogień i gotujcie przez kolejne 10 -12 minut. Wlejcie ocet ryżowy do rondelka z cukrem i solą, zagotujcie i dolejcie do ryżu. Wyłączcie grzanie i pozostawicie na około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dobrze wymieszajcie aby był dobrze napowietrzony można do tego użyć wentylatora takiej sztuczki uczył mnie mój szef :) jak trzeba było robić szybko i dużo a dobrze hehe :) lecz wcale tego w domu nie musicie robić. Gdy ryż ostygnie, można go jeść z składniki do sushi, które chcecie :) i na jakie macie ochotę.



Zmoczcie ręce w ciepłej wodzie, nabierajcie trochę ryżu tworząc małe kulki rozciągnięte delikatnie naciskając tak że nie będzie się rozpadać. Weźcie kawałek ryby paseczek mały dodajcie maleńką łyżeczkę sosu wasabi na łososia i unieście go na kuleczce, delikatnie dociskając tak, że staje się jedną całością z ryżu. Połóżcie na talerzu wygląda to apetycznie i zdrowe podane z sosem sojowym lub wasabi. Podałem na razie przepis na jeden z wielu skomplikowanych ten najłatwiejszy i całkiem dobry smaczny :) Życzę wszystkim miłego gotowania i smacznego :)
Sushi receptury z łososia najprostsze
przygotowujemy ryż do sushi na patelni lub rondelku
Sushi receptury z łososia najprostsze
lepimy łososia z ryżem gotowanym twożąc całość

Tagi:

ryż