Sposób przygotowania:
Sushi receptury z łososia najprostsze
Najsłynniejszą potrawą kuchni japońskiej jest zdecydowanie sushi. Przepis który proponuję, dzisiaj jest łosoś jako sushi, lekki i mało kalorii jak również smaczny i inny od codziennego przyrządzania. Sushi jest to typowe japońskie jedzenie podawane surowe lub wędzone filety rybne i owoce morza. Początki sushi są bardzo niepewne, to powiedział, że zostały podjęte w VII wieku przez mnichów buddyjskich powracających z Chin. Różnorodność dań pochodzi z wyboru nadzień, sosów i zamknięć. Sushi jest wykonana z każdego rodzaju ryb i warzyw, ale również z czerwonego mięsa (wołowina i szynką) i jajkami przepiórczymi i wypełnienie może być surowe, gotowane lub marynowane. Optimo razem z sosem sojowym i wasabi , bardzo ostry sos z japońskiego chrzanu.
Opłukać ryż w misce. Pozostawicie do wyschnięcia, a następnie umieśćcie go na głębokiej patelni lub rondlu i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie obniżcie ogień i gotujcie przez kolejne 10 -12 minut. Wlejcie ocet ryżowy do rondelka z cukrem i solą, zagotujcie i dolejcie do ryżu. Wyłączcie grzanie i pozostawicie na około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dobrze wymieszajcie aby był dobrze napowietrzony można do tego użyć wentylatora takiej sztuczki uczył mnie mój szef :) jak trzeba było robić szybko i dużo a dobrze hehe :) lecz wcale tego w domu nie musicie robić. Gdy ryż ostygnie, można go jeść z składniki do sushi, które chcecie :) i na jakie macie ochotę.
Zmoczcie ręce w ciepłej wodzie, nabierajcie trochę ryżu tworząc małe kulki rozciągnięte delikatnie naciskając tak że nie będzie się rozpadać. Weźcie kawałek ryby paseczek mały dodajcie maleńką łyżeczkę sosu wasabi na łososia i unieście go na kuleczce, delikatnie dociskając tak, że staje się jedną całością z ryżu. Połóżcie na talerzu wygląda to apetycznie i zdrowe podane z sosem sojowym lub wasabi. Podałem na razie przepis na jeden z wielu skomplikowanych ten najłatwiejszy i całkiem dobry smaczny :) Życzę wszystkim miłego gotowania i smacznego :)
Opłukać ryż w misce. Pozostawicie do wyschnięcia, a następnie umieśćcie go na głębokiej patelni lub rondlu i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie obniżcie ogień i gotujcie przez kolejne 10 -12 minut. Wlejcie ocet ryżowy do rondelka z cukrem i solą, zagotujcie i dolejcie do ryżu. Wyłączcie grzanie i pozostawicie na około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dobrze wymieszajcie aby był dobrze napowietrzony można do tego użyć wentylatora takiej sztuczki uczył mnie mój szef :) jak trzeba było robić szybko i dużo a dobrze hehe :) lecz wcale tego w domu nie musicie robić. Gdy ryż ostygnie, można go jeść z składniki do sushi, które chcecie :) i na jakie macie ochotę.
Zmoczcie ręce w ciepłej wodzie, nabierajcie trochę ryżu tworząc małe kulki rozciągnięte delikatnie naciskając tak że nie będzie się rozpadać. Weźcie kawałek ryby paseczek mały dodajcie maleńką łyżeczkę sosu wasabi na łososia i unieście go na kuleczce, delikatnie dociskając tak, że staje się jedną całością z ryżu. Połóżcie na talerzu wygląda to apetycznie i zdrowe podane z sosem sojowym lub wasabi. Podałem na razie przepis na jeden z wielu skomplikowanych ten najłatwiejszy i całkiem dobry smaczny :) Życzę wszystkim miłego gotowania i smacznego :)
ginowski75
misia5
ginowski75
kołczu
Pyza
ginowski75