Świąteczna kwaśnica którą gotujemy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką zupę gotujemy tylko raz w roku w Wielkanoc ( serwatką poili Jezusa)..

Świąteczna kwaśnica którą gotujemy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczna kwaśnica którą gotujemy

 

  • Serwatka 5 litrów
  • Chleb 1 duży krojony
  • mąka 3 łyżki ( podbijamy z wodą)
  • śmietana 30%
  • 5 jaj

Sposób przygotowania:

Świąteczna kwaśnica którą gotujemy
Do dużego garnka z serwatką wrzucamy jeden cały duży bochenek chleba bądź krojony.Moczymy.Mieszamy.Taki wywar kisimy w cieple ( u nas trzymaliśmy garn na piecu) przez tydzień czasu.Po tygodniu chleb wywalamy, a gęsta skorupka która się utworzy na wierzchu musi zostać zebrana.Trzy łyżki mąki rozdrabniamy z mlekiem bądź wodą i wlewamy do wywaru.Ubite jajka dodajemy też i na sam koniec dodajemy śmietanę.Całość gotujemy 40 minut.Zupę podajemy z podrobionym chlebem,jajkami i kawałkami kiełbasy.Jest naprawdę bardzo kwaśna, ale bliska mojemu sercu ten raz w roku.
Świąteczna kwaśnica którą gotujemy
ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie
Świąteczna kwaśnica którą gotujemy
ugotowane jajka po ostudzeniu obieramy i kroimy
Świąteczna kwaśnica którą gotujemy
zdjęcie gotowej już serwatki z chlebem po tygodniu kiszenia

Tagi:

chleb