dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Świateczne babeczki kolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babeczki zwane tez muffinkami w wersji bez produktów zwierzęcych, świąteczne, kolorowe, ciaszące oko.

Świateczne babeczki kolorowe

Składniki:

Świateczne babeczki kolorowe

 

  • 250g mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl mleka sojowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50g czekolady gorzkiej
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Świateczne babeczki kolorowe
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, mieszamy. Siemie lniane zmielone wcześniej zaparzamy 3 łyżkami wrzątku. Do drugiej mieski wlewamy mokre składniki: jajka, mleko, olej, aromat, zaparzone siemię, mieszamy.

Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 30 min w 200st. Zostawiamy do wystudzenia. Smarujemy roztopioną czekolada i ozdabiamy posypka cukrową.