misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Muffinki kakaowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne lekkie wilgotne muffinki pełne aromatycznego kakao. Doskonałe do popołudniowej kawy lub filiżanki herbaty.

Muffinki kakaowe Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Muffinki kakaowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • Do dekoracji:

 

Sposób przygotowania:

Muffinki kakaowe
Do jednej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej dajemy miękkie maso lub margarynę oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.

Do utartych składników dodajemy po jednym jajku ( każde następne, gdy poprzednie połączy się z masą). Następnie porcjami dodajemy sypkie składniki. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w 180 st przez około 20-25 minut. Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy ubitą na sztywno bitą śmietaną.

Wierzch przed podaniem można posypać kolorową posypką. Jeśli zrobimy to za wcześnie posypka się rozpuści.
Muffinki kakaowe
Do jednej z misek przesiewamy wszystkie sypkie składniki
Muffinki kakaowe
W drugiej misce ucieramy miękki tłuszcz i cukier
Muffinki kakaowe
Do utartych składników dodajemy po jednym jajku
Muffinki kakaowe
Ma połączonych składników dodajemy porcjami sypkie składniki
Muffinki kakaowe
Na końcu dodajemy śmietanę
Muffinki kakaowe
Całość dokładnie ze sobą łączymy
Muffinki kakaowe
Gotowym ciastem napełniamy papilotki
Muffinki kakaowe
Pieczemy w 180 st przez 20-25 minut
Muffinki kakaowe
Schodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno
Muffinki kakaowe
Ubitą śmietaną dekorujemy muffinki
Muffinki kakaowe
Pyszne puszyste i wilgotne muffinki kakaowe
Muffinki kakaowe
Muffinki idealne do kawy lub herbaty