Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasteczka kokosowe - cytrynowe
W misce miksujemy ze sobą olej kokosowy oraz miód. Potem dodajemy jajko (jajko powinno mieć temperaturę pokojową). Wszystkie składniki ubijamy, aż się połączą i powstanie pulchna masa. Może się zdarzyć, ze masa się zważy. Nie przejmujemy się tym. Do masy z jajka, kokosu i miodu dodajemy mąkę, sodę oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
Stolnicę lub blat posypujemy mąką. Rozwałkowujemy każdą część ciasta, posypujemy delikatnie mąką i wycinamy foremkami kształty. Najlepiej, żeby to były proste kształty ( kwiatuszki, serduszka, ponieważ bardziej skomplikowane będą się łamać).
U mnie na zdjęciu są ludki ale zrobiłam większość w formie kwiatków. Delikatnie układamy wycięte kształty z ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 5-10 minut w 180 C. Ciasteczka powinny mieć rumiany, złocisty kolor i być dobrze wypieczone ( w przeciwnym razie mogą się połamać podczas wyciągania).
Stolnicę lub blat posypujemy mąką. Rozwałkowujemy każdą część ciasta, posypujemy delikatnie mąką i wycinamy foremkami kształty. Najlepiej, żeby to były proste kształty ( kwiatuszki, serduszka, ponieważ bardziej skomplikowane będą się łamać).
U mnie na zdjęciu są ludki ale zrobiłam większość w formie kwiatków. Delikatnie układamy wycięte kształty z ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 5-10 minut w 180 C. Ciasteczka powinny mieć rumiany, złocisty kolor i być dobrze wypieczone ( w przeciwnym razie mogą się połamać podczas wyciągania).