Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Świąteczne gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świąteczne gwiazdki wg Megg

Świąteczne gwiazdki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne gwiazdki

 

  • Ciasto:
  • 2 duże białka
  • 12 dag cukru pudru
  • 20 dag zmielonych płatków migdałowych
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dag otrąb pszennych
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 12 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Świąteczne gwiazdki
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać cukier. Następnie dodać zmielone płatki migdałowe, orzechy, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką rozwałkować dość cienko i wykrawać foremką gwiazdki. Gwiazdki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować lukrem (białko ubić wraz z cukrem pudrem). Gwiazdki piec w temp. 180 st przez 10 min. Gwiazdki najlepiej upiec 2 tygodnie przed świętami aby poleżakowały i zmiękły.
Świąteczne gwiazdki
Świąteczne gwiazdki
Świąteczne gwiazdki
Świąteczne gwiazdki