Sposób przygotowania:
Świąteczna sałatka z brokułem i tuńczykiemPrzygotowanie brokuła:
Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli ,cukru i soku z cytryny. Do gotującej się wody dodać różyczki brokuła. Gotować je na pół miękko przez ok. 2-3 min. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.
Przygotowanie reszty składników:
Makaron ugotować we wrzącej wodzie ale dente według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka z puszki osączyć z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
Etap końcowy:
Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć przez praskę. W miseczce rozmieszać majonez, jogurt naturalny, zmiażdżony czosnek. Mieszając doprawić do smaku solą. Przygotowany sos wlać do naczynia z przygotowanymi składnikami na sałatkę i dokładnie wymieszać.