Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Świąteczna sałatka z brokułem i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka z makaronem muszelki, kukurydzą,różyczkami brokuła i tuńczyka. W kolorach wiosny idealna na świąteczny stół.

Świąteczna sałatka z brokułem i tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczna sałatka z brokułem i tuńczykiem

na sałatkę:

  • 1 brokuł
  • 20 dag makaronu muszelki
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • dodatkowo:
  • 1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru i 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mały majonez
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny,sól do smaku

Sposób przygotowania:

Świąteczna sałatka z brokułem i tuńczykiem

Przygotowanie brokuła:

Świąteczne sałatka z brokułem i tuńczykiem
Ugotowane różyczki brokuła odcedzić i wystudzić

Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli ,cukru i soku z cytryny. Do gotującej się wody dodać różyczki brokuła. Gotować je na pół miękko przez ok. 2-3 min. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.

Przygotowanie reszty składników:

Świąteczne sałatka z brokułem i tuńczykiem
Przygotowane składniki skropić sokiem z cytryny

Makaron ugotować we wrzącej wodzie ale dente według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka z puszki osączyć z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.

Etap końcowy:

Świąteczne sałatka z brokułem i tuńczykiem
Przygotowane składniki w misce mieszamy z sosem

Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć przez praskę. W miseczce rozmieszać majonez, jogurt naturalny, zmiażdżony czosnek. Mieszając doprawić do smaku solą. Przygotowany sos wlać do naczynia z przygotowanymi składnikami na sałatkę i dokładnie wymieszać.