eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam klasyczną sałatkę jarzynową z warzywami z rosołu. Do sałatki podałam kotlety z mortadeli.

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli

Składniki:

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli

składniki sałatki

  • 8 większych ziemniaków
  • 4 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • 1/2 średniego selera z rosołu
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 cebula

dodatki

  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majonez według uznania

kotlety

panierka

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli

przygotowanie składników sałatki

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli
Ugotowane na parze i ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać i umyć. Włożyć ziemniaki na sito garnka i ugotować na parze. Ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli
Jajka ugotowane na twardo i kiszone ogórki pokroić w kostkę. Przepłukany groszek odsączyć.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Groszek konserwowy wylać na sitko, przepłukać wodą i odsączyć. Kiszone ogórki pokroić w kostkę.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli
Jarzynę, jabłka i cebulę pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszki i seler z rosołu pokroić w kostkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie sałatki

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli
Do dużej miski włożyć składniki sałatki i oprószyć solą i pieprzem.

Do dużej miski włożyć ziemniaki, jarzyny, ogórki kiszone, groszek konserwowy, jabłka, jajka i cebulę. Do sałatki dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie sałatki cd

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli

Sałatkę dokładnie wymieszać.

przygotowanie kotletów

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli

Mortadelę pokroić w plastry i oprószyć pieprzem i czosnkiem granulowanym.

przygotowanie kotletów cd

Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeli

Mortadelę oprószyć mąką, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.

serwowanie

Sałatkę wyłożyć na talerze. Dodać usmażone kotlety z mortadeli. Smacznego!