Sposób przygotowania:
Sałatka jarzynowa Eli z kotletami z mortadeliprzygotowanie składników sałatki
Ziemniaki obrać i umyć. Włożyć ziemniaki na sito garnka i ugotować na parze. Ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę.
przygotowanie składników sałatki cd
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Groszek konserwowy wylać na sitko, przepłukać wodą i odsączyć. Kiszone ogórki pokroić w kostkę.
przygotowanie składników sałatki cd
Marchewki, pietruszki i seler z rosołu pokroić w kostkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.
przygotowanie sałatki
Do dużej miski włożyć ziemniaki, jarzyny, ogórki kiszone, groszek konserwowy, jabłka, jajka i cebulę. Do sałatki dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie sałatki cd
Sałatkę dokładnie wymieszać.
przygotowanie kotletów
Mortadelę pokroić w plastry i oprószyć pieprzem i czosnkiem granulowanym.
przygotowanie kotletów cd
Mortadelę oprószyć mąką, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
serwowanie
Sałatkę wyłożyć na talerze. Dodać usmażone kotlety z mortadeli. Smacznego!
gusia1000