Monika Och

Monika Och

Kucharz
[Przepisów: 5]

Świąteczny pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ten pasztet dostałam od mojej mamy i zawsze gości on na moim świątecznym stole to już tradycja.

Świąteczny pasztet

Składniki:

Świąteczny pasztet

 

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka po obraniu
  • 60 dkg tłustego boczku
  • 10 wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • cebulka
  • bułeczka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet
Udka z kurczaka upiec, wystudzić i obrać. Boczek ugotować. Wątróbkę usmażyć z cebulką. Bułkę namoczyć w wodzie.

Mięso z bułką zmielić dwukrotnie. Dodać jajka, bułkę tartą ( bułki dodać tyle w zależności jaki chcemy mieć pasztet cz miękki czy twardszy) i przyprawy.

Wszystko wymieszać razem.

Przełożyć do blachy i piec godzinę w 180 stopniach.

ETAP 1:

Pasztet najbardziej lubimy zjadać z chrzanem.