Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami
Udka z kurczaka i boczek przekładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Obraną cebulę kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na oleju, wątróbkę również smażymy na oleju. Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy.
Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy na sitku o drobnych oczkach razem z cebulą, wątróbką, warzywami i namoczoną bułką.
Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodajemy śliwki suszone, dokładnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Obraną cebulę kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na oleju, wątróbkę również smażymy na oleju. Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy.
Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy na sitku o drobnych oczkach razem z cebulą, wątróbką, warzywami i namoczoną bułką.
Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodajemy śliwki suszone, dokładnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.