bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Wyborny pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami, możemy go upiec na święta lub na uroczystość rodzinną.

Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

Składniki:

Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

 

  • 2 kilogramy udek z kurczaka
  • 0,5 kilogram boczku surowego
  • 200 gram suszonych śliwek
  • 200 gram wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami
Udka z kurczaka i boczek przekładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

Obraną cebulę kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na oleju, wątróbkę również smażymy na oleju. Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy.

Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy na sitku o drobnych oczkach razem z cebulą, wątróbką, warzywami i namoczoną bułką.

Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodajemy śliwki suszone, dokładnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.