Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z jagodami goji
Około 20 minut gotujemy mięso z zielem angielskim i liściem laurowym, potem dodajemy warzywa całość solimy i gotujemy do miękkości mięsa.
Opłukaną i osuszoną wątróbkę chwilę obsmażamy na suchej patelni. Zdejmujemy. Połowę suchej bułki kroimy w cząstki, dodajemy do wątróbki , polewamy 3-4 łyżkami mleka, przyprawiamy solą.
Mięso oddzielone od kości mielimy z wątróbką, cebulą moczoną w gorącej wodzie, marchewką i pietruszką. Na koniec dodajemy pozostałą czerstwą bułkę, dla przeczyszczenia maszynki.
Jagody goji zalewamy gorącą wodą a gdy napęcznieją odlewamy wodę. Zmielone mięso przyprawiamy dodajemy jajko i kilka łyżek rosołu ( ok.30 ml), mieszamy na koniec dodajemy jagody i posiekaną natkę pietruszki.
Mięso przekładamy do foremki 16 X 12 cm wysmarowanej smalcem, posypanej kaszą manną i sezamem, pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia pasztet możemy podlewać rosołem.
Opłukaną i osuszoną wątróbkę chwilę obsmażamy na suchej patelni. Zdejmujemy. Połowę suchej bułki kroimy w cząstki, dodajemy do wątróbki , polewamy 3-4 łyżkami mleka, przyprawiamy solą.
Mięso oddzielone od kości mielimy z wątróbką, cebulą moczoną w gorącej wodzie, marchewką i pietruszką. Na koniec dodajemy pozostałą czerstwą bułkę, dla przeczyszczenia maszynki.
Jagody goji zalewamy gorącą wodą a gdy napęcznieją odlewamy wodę. Zmielone mięso przyprawiamy dodajemy jajko i kilka łyżek rosołu ( ok.30 ml), mieszamy na koniec dodajemy jagody i posiekaną natkę pietruszki.
Mięso przekładamy do foremki 16 X 12 cm wysmarowanej smalcem, posypanej kaszą manną i sezamem, pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia pasztet możemy podlewać rosołem.