Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z pistacjami
Mięso gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy z kości i przepuszczamy 2 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa wsypujemy bułkę tartą wlewamy mleko i dodajemy szczypiorek, estragon, posiekane pistacje i białko – wszystko starannie mieszamy. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem jeszcze raz starannie wyrabiamy masę.
Tak przygotowaną masą napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę (jeżeli używamy aluminiowej tą czynność pomijamy ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut.
Po upieczeniu pasztet zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, smacznego.
Do zmielonego mięsa wsypujemy bułkę tartą wlewamy mleko i dodajemy szczypiorek, estragon, posiekane pistacje i białko – wszystko starannie mieszamy. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem jeszcze raz starannie wyrabiamy masę.
Tak przygotowaną masą napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę (jeżeli używamy aluminiowej tą czynność pomijamy ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut.
Po upieczeniu pasztet zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, smacznego.