Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pasztet drobiowy z pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny, lekki drobiowy pasztet pachnący estragonem z orzechami pistacjowymi to fajna propozycja na urozmaicenie świątecznego menu - prosty i pyszny.

Pasztet drobiowy z pistacjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy z pistacjami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z pistacjami
Mięso gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy z kości i przepuszczamy 2 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa wsypujemy bułkę tartą wlewamy mleko i dodajemy szczypiorek, estragon, posiekane pistacje i białko – wszystko starannie mieszamy. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem jeszcze raz starannie wyrabiamy masę.

Tak przygotowaną masą napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę (jeżeli używamy aluminiowej tą czynność pomijamy ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut.

Po upieczeniu pasztet zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, smacznego.
Pasztet drobiowy z pistacjami
Mięso gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy z kości i przepuszczamy 2 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Pasztet drobiowy z pistacjami
Do zmielonego mięsa wsypujemy bułkę tartą wlewamy mleko i dodajemy szczypiorek, estragon, posiekane pistacje i białko – wszystko starannie mieszamy.
Pasztet drobiowy z pistacjami
Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem jeszcze raz starannie wyrabiamy masę.
Pasztet drobiowy z pistacjami
Tak przygotowaną masą napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę (jeżeli używamy aluminiowej tą czynność pomijamy ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut.