Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy
Udka z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przekładamy udka z kurczaka, dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa.
Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeni cebuli.
Bułki namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, dodajemy rosół, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką i gałką muszkatołową.
Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.
Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeni cebuli.
Bułki namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, dodajemy rosół, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką i gałką muszkatołową.
Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.