bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pasztet drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pasztet jest smaczny i delikatny, dodatek rosołu sprawia że pasztet nie jest suchy. Często do pasztetu wykorzystuję mięso i warzywa z rosołu.

Pasztet drobiowy

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

  • 1,5 kilograma udek z kurczaka
  • 1 kurczak z rosołu
  • Warzywa z rosołu
  • 200 gram drobiowej wątróbki
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 0,5 szklanki rosołu
  • Sól, pieprz
  • Jarzynka
  • Gałka muszkatołowa
  • Olej do smażenia
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Udka z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przekładamy udka z kurczaka, dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa.

Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeni cebuli.

Bułki namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, dodajemy rosół, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką i gałką muszkatołową.

Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.