Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Świąteczny tort makowy z masą piernikową i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny tort makowy - biszkoptowe blaty makowe z żurawiną, masą piernikową oraz bezą makową na wierzchu. Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia.

Świąteczny tort makowy z masą piernikową i bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny tort makowy z masą piernikową i bezą

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Żurawina

  • 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa piernikowa

  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią

Beza makowa

  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka maku
  • szczypta soli

Dekoracja

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • garść żurawiny
  • perełki ozdobne

Sposób przygotowania:

Świąteczny tort makowy z masą piernikową i bezą

Wykonanie biszkoptu

Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptę soli ubić mikserem na sztywną pianę. Do białek dodawać porcjami cukier, a następnie dodać żółtka wymieszane wcześniej z octem.


Wymieszać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia i makiem.
Do ubitej piany dodawać składniki suche na przemian z olejem, mieszając drewnianą łyżką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25- 35 min.


Upieczony biszkopt wystudzić i z ściąć jego wierzch.

Wykonanie żurawiny

Żurawinę wsypać do garnka, wlać sok z pomarańczy i wsypać cukier puder oraz przyprawę do piernika. Gotować na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i zgęstnieje.

Wykonanie masy piernikowej

Podgrzać śmietanę 36% i rozpuścić w niej gorzką czekoladę oraz przyprawę do piernika. Nie doprowadzić do zagotowania. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce min. 2 godziny.


Do schłodzonej śmietanki dodać cukier z wanilią i ubić mikserem na sztywną masę.

Wykonanie bezy makowej

Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier puder. Do ubitego białka dodać mak i wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Wystudzić.

Wykonanie polewy

Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.

Wykonanie tortu

Biszkopt przekroić na 3 krążki równej grubości. Na pierwszym krążku biszkoptowy rozsmarować połowę żurawiny. Na żurawinę wyłożyć 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i rozsmarować pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarować 1/3 porcji masy piernikowej. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarować pozostałą część masy piernikowej. Przykryć bezą makową.


Boki oblać rozpuszczoną czekoladą. Udekorować czekoladą, żurawiną i perełkami.
Włożyć do lodówki.

Świąteczny tort makowy z masą piernikową i bezą
Kawałek świątecznego tortu makowego gotowy do podania