Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tort makowy z orzechową masą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort makowy o mocnym orzechowym smaku z masą orzechową - jest po prostu rewelacyjny!

Tort makowy z orzechową masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort makowy z orzechową masą

 

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 12 dag maku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Masa
  • 20 dag masła
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szkl kremu orzechowego nutella
  • 10 dag mielonych orzechów arachidowych
  • 2 łyżki spirytusu
  • sok z cytryny
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • Poncz
  • 1/3 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżki likieru migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Tort makowy z orzechową masą

Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym. Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce.


Do miski wybić całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 25-30 minut.


Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Przełożyć masą orzechową według przepisu gotujmy.pl/masa-z-nutella-i-orzechami-arachidowymi,przepisy,183939.html Oblać polewą czekoladową, ozdobić według uznania. Odłożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

Tort makowy z orzechową masą
Z jajek maku bułki tartej i cukru zrobić ciasto
Tort makowy z orzechową masą
Ciasto włożyć do tortownicy i upiec ostudzić przekroić na 3 blaty
Tort makowy z orzechową masą
Z masła cukru pudru nutelli czekolady i orzechów zrobić masę
Tort makowy z orzechową masą
Pokrojone skropione ponczem krążki przełożyć masą