Sposób przygotowania:
Tort makowy z orzechową masąPoncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym. Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce.
Do miski wybić całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 25-30 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Przełożyć masą orzechową według przepisu gotujmy.pl/masa-z-nutella-i-orzechami-arachidowymi,przepisy,183939.html Oblać polewą czekoladową, ozdobić według uznania. Odłożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
zozolek
sylwia17