Sposób przygotowania:
Pyszny tort makowy z kokosową masą
Mak sparzyć, osączyć, ostudzić, przemielić w maszynce 3 razy. Do miski wybić całe jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, postawić miskę nad gotującą się wodą i ubijać do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemielony mak, bułkę tartą, aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 min w temp 170 stopni. Po ostudzeniu przekroić w poprzek na 4 krążki, przełożyć masą kokosową, ozdobić według uznania. Masa kokosowa: Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i wiórki kokosowe. Gotować przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce kaszy manny. Następnie ciągle ucierając dodać malibu i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
marietta