SUPERPRZEPIS

Ciasto shrek w wersji light

  • 3
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 90
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciasto shrek w wersji light Więcej zdjęć (4)

Ciasto jest proste w wykonaniu, słodkie i ma tylko jedną wadę-testuje naszą cierpliwość:) trzeba dzielnie poczekać, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.

Składniki:

Ciasto shrek w wersji light

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • Masa budyniowo-sokowa:
  • 350 ml soku w zielonym kolorze
  • 300 ml wody
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • Masa jaglana z kiwi:
  • 70 g kaszy jaglanej-waga suchej kaszy+300 ml wody
  • 1 galaretka o smaku kiwi+350 ml wody
  • 200 g kiwi- 4 sztuki
  • 1 łyżka żelatyny
  • Wierzch:
  • 1 galaretka o smaku kiwi+400 ml wody
  • 150 g kiwi-3 sztuki

 

  • Forma: 23,5*23,5cm

Sposób przygotowania:

Ciasto shrek w wersji light

Biszkopt:

Ciasto shrek w wersji light
do ubitych białek dodać żóltka i wymieszać

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. szczyptą soli. Dodać po jednym żółtku i mieszać do połączenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.

Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia, w między czasie dodając wodę. Wylać do formy wyłożonej papierem.Piec w 170 st około 15-17 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnik i ostudzić.

masa budyniowo-sokowa:

Ciasto shrek w wersji light
gotową masę budyniowo-sokową wylać na biszkopt

Wodę połączyć z sokiem. Odlać 250 ml, a resztę zagotować. Do pozostawionego płynu, dodać oba budynie i całość dokładnie wymieszać.

Do zagotowanego płynu, dodać masę budyniową i gotować aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę . Dokładnie wymieszać.

Gorący płyn wylać na biszkopt. Odłożyć do ostygnięcia.

Masa jaglana z kiwi:

Ciasto shrek w wersji light
zmiksować razem kaszę galaretkę i mus z kiwi

Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować.

Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.

Galaretkę rozpuścić w przewidzianej ilość wody.

Obrane kiwi zmiksować. Przełożyć do rondelka, ewentualnie dosłodzić cukrem brzozowym i zagotować mus. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać , odłożyć do ostygnięcia.

Kaszę przełożyć do naczynia o płaskim dnie, dodać galaretkę i całość zmiksować na gładką masę. Do masy dodać mus z kiwi i znów zblendować.

Przygotowaną masę wylać na masę budyniową. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Wierzch:

Ciasto shrek w wersji light
na warstwie jaglano-owocowej ułożyć plastry kiwi

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i zostawić do ostygnięcia.

Obrane kiwi pokroić na plasterki o grubości około 8 mm i włożyć do garnka wypełnionego wrzątkiem. Zostawić na 5-7 minut. Wyjąć ostrożnie i osuszyć na ręczniku papierowym. Plastry kiwi ułożyć na masie jaglanej i zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do całkowitego stężenia lub na całą noc. Smacznego!