Sposób przygotowania:
Ciasto shrek w wersji lightBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. szczyptą soli. Dodać po jednym żółtku i mieszać do połączenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia, w między czasie dodając wodę. Wylać do formy wyłożonej papierem.Piec w 170 st około 15-17 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnik i ostudzić.
masa budyniowo-sokowa:
Wodę połączyć z sokiem. Odlać 250 ml, a resztę zagotować. Do pozostawionego płynu, dodać oba budynie i całość dokładnie wymieszać.
Do zagotowanego płynu, dodać masę budyniową i gotować aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę . Dokładnie wymieszać.
Gorący płyn wylać na biszkopt. Odłożyć do ostygnięcia.
Masa jaglana z kiwi:
Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w przewidzianej ilość wody.
Obrane kiwi zmiksować. Przełożyć do rondelka, ewentualnie dosłodzić cukrem brzozowym i zagotować mus. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać , odłożyć do ostygnięcia.
Kaszę przełożyć do naczynia o płaskim dnie, dodać galaretkę i całość zmiksować na gładką masę. Do masy dodać mus z kiwi i znów zblendować.
Przygotowaną masę wylać na masę budyniową. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Wierzch:
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i zostawić do ostygnięcia.
Obrane kiwi pokroić na plasterki o grubości około 8 mm i włożyć do garnka wypełnionego wrzątkiem. Zostawić na 5-7 minut. Wyjąć ostrożnie i osuszyć na ręczniku papierowym. Plastry kiwi ułożyć na masie jaglanej i zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do całkowitego stężenia lub na całą noc. Smacznego!
SylaUla
ewaeu
monikaT83