Sposób przygotowania:
Tort makowy Bogusi
Mak sparzyć gorącą wodą, odcedźić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku o małych oczkach .Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat migdałowy, proszek do pieczenia oraz mak.
Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę przełożyć do tortownicy (26cm) wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.2 szklanki mleka odlej i rozmieszaj w nim budynie i żółtka ,a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj.
Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Upieczony biszkopt przekroić na trzy części. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 1,4 kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć 1,4 kremu. Przykryć pozostałym blatem biszkoptu.
Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch i udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej .Ozdobić srebrnymi perełkami.2 łyżeczki żelatyny zalej 35 ml zimnej wody. Odstaw na ok. 5 min.
Postaw żelatynę w misce nad parą wodną i mieszać aż się rozpuści. wsyp do tego 50 g glukozy, dodaj 1,5 łyżeczki margaryny. Wymieszaj. Lekko ostudż. Mieszając dodaj olejek migdałowy i dodaj stopniowo cukier puder ok 400 g i wyrób ciasto aż masa będzie plastyczna. Jeśli się zbyt klei to dodaj cukru pudru a gdy jest zbyt sucha to dodaj margaryny.
Dodaj barwnik lub kakao. Z powstałej masy wykonujemy dekoracje.
Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę przełożyć do tortownicy (26cm) wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.2 szklanki mleka odlej i rozmieszaj w nim budynie i żółtka ,a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj.
Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Upieczony biszkopt przekroić na trzy części. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 1,4 kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć 1,4 kremu. Przykryć pozostałym blatem biszkoptu.
Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch i udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej .Ozdobić srebrnymi perełkami.2 łyżeczki żelatyny zalej 35 ml zimnej wody. Odstaw na ok. 5 min.
Postaw żelatynę w misce nad parą wodną i mieszać aż się rozpuści. wsyp do tego 50 g glukozy, dodaj 1,5 łyżeczki margaryny. Wymieszaj. Lekko ostudż. Mieszając dodaj olejek migdałowy i dodaj stopniowo cukier puder ok 400 g i wyrób ciasto aż masa będzie plastyczna. Jeśli się zbyt klei to dodaj cukru pudru a gdy jest zbyt sucha to dodaj margaryny.
Dodaj barwnik lub kakao. Z powstałej masy wykonujemy dekoracje.
marietta