Sposób przygotowania:
Świąteczny wilgotny piernik
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, cukier oraz kakao i cukier wanilinowy. Mieszamy. 2. Dodajemy olej, miód, sok z pomarańczy, kawę, powidła oraz roztrzepane jajka. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy - ciasto będzie początkowo rzadkie w konsystencji. 3. Przygotowujemy dwie większe keksówki, wykładając je papierem do pieczenia i wlewamy do nich masę piernikową. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 5. Formy z ciastem wkładamy do piekarnika. Przez pierwsze 15 minut pieczemy wyłącznie na dolnej grzałce. Następnie przełączamy piekarnik na obydwie grzałki i pieczemy pierniki przez 30 minut. 6. Po upieczeniu studzimy pierniki na kratce.