maxymonium

maxymonium

Kucharz
[Przepisów: 8]

Świąteczny wilgotny piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na cudownie wilgotny piernik świąteczny, który możesz przyrządzić nawet na dwa tygodnie przed świętami! Z każdym dniem coraz lepszy!

Świąteczny wilgotny piernik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny wilgotny piernik

 

  • gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki startego imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1 szkl. oleju, 1 szkl

Sposób przygotowania:

Świąteczny wilgotny piernik
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, cukier oraz kakao i cukier wanilinowy. Mieszamy. 2. Dodajemy olej, miód, sok z pomarańczy, kawę, powidła oraz roztrzepane jajka. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy - ciasto będzie początkowo rzadkie w konsystencji. 3. Przygotowujemy dwie większe keksówki, wykładając je papierem do pieczenia i wlewamy do nich masę piernikową. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 5. Formy z ciastem wkładamy do piekarnika. Przez pierwsze 15 minut pieczemy wyłącznie na dolnej grzałce. Następnie przełączamy piekarnik na obydwie grzałki i pieczemy pierniki przez 30 minut. 6. Po upieczeniu studzimy pierniki na kratce.
Świąteczny wilgotny piernik
Etap 1

Tagi:

kawa czekolada