Sposób przygotowania:
Staropolski piernik długo dojrzewający
Miód, cukier i smalec rozpuścić w garnku na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, przyprawy, rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę i wystygniętą masę. Wymieszać razem. Dodać bakalie i zagnieść razem. Przełożyć do garnka, przykryć ściereczką i odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce z temperaturą około 5 stopni.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i na około tydzień przed świętami upiec 3 blaty. Zawinąć w papier do pieczenia i odstawić do skruszenia. Blaty posmarować dżemem i złożyć.
W garnku rozpuścić masło i cukier puder, dodać kakao i połamaną czekoladę. Dokladnie wymieszać. Odstawić do cześciowego wystygnięcia. Ciepłą jeszcze polać wierzch piernika, posypac pokrojonymi orzechami włoskimi.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i na około tydzień przed świętami upiec 3 blaty. Zawinąć w papier do pieczenia i odstawić do skruszenia. Blaty posmarować dżemem i złożyć.
W garnku rozpuścić masło i cukier puder, dodać kakao i połamaną czekoladę. Dokladnie wymieszać. Odstawić do cześciowego wystygnięcia. Ciepłą jeszcze polać wierzch piernika, posypac pokrojonymi orzechami włoskimi.
Dodatkowo
1 słoik dzemu lub powideł
1 szklanka pokrojonch orzechów włoskich do posypania