Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Staropolski piernik długo dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne ciasto, które przygotowuję co roku na Boże Narodzene. Pachnie bakaliami i przyprawami korzennymi.

Staropolski piernik długo dojrzewający Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Staropolski piernik długo dojrzewający

Ciasto

Polewa czekoladowa

  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 150 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Staropolski piernik długo dojrzewający
Miód, cukier i smalec rozpuścić w garnku na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, przyprawy, rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę i wystygniętą masę. Wymieszać razem. Dodać bakalie i zagnieść razem. Przełożyć do garnka, przykryć ściereczką i odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce z temperaturą około 5 stopni.

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i na około tydzień przed świętami upiec 3 blaty. Zawinąć w papier do pieczenia i odstawić do skruszenia. Blaty posmarować dżemem i złożyć.

W garnku rozpuścić masło i cukier puder, dodać kakao i połamaną czekoladę. Dokladnie wymieszać. Odstawić do cześciowego wystygnięcia. Ciepłą jeszcze polać wierzch piernika, posypac pokrojonymi orzechami włoskimi.

Dodatkowo

1 słoik dzemu lub powideł
1 szklanka pokrojonch orzechów włoskich do posypania

Staropolski piernik długo dojrzewający
Złączone składniki na ciasto piernikowe.
Staropolski piernik długo dojrzewający
Po wymieszaniu i dodaniu pokrojonych bakalii
Staropolski piernik długo dojrzewający
Ciasto orzygotowane do leżakowania w chłodnym miejscu
Staropolski piernik długo dojrzewający
Część ciasta w blaszce przygotowana do upieczenia
Staropolski piernik długo dojrzewający
Upieczony blat na piernik
Staropolski piernik długo dojrzewający
Polewa czekoladowa do polania
Staropolski piernik długo dojrzewający
Piernik polany polewą po wierzchu.
Staropolski piernik długo dojrzewający
Gotowy piernik