Sposób przygotowania:
Piernik staropolski z kremem grysikowym
W garnku roztopić cukier, miód oraz masło. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Do miski przesiać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon, kakao. Wlać mleko i wbić jajka. Wlać również mieszankę masła, cukru i miodu. Dokładnie wymieszać ciasto. Przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 tygodni.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić, wyłożyć nim 3 małe blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Wierzch ciasta wyrównać - ściąć nożem.
Krem: W garnku podgrzać mleko, dodać kaszę, gotować 3 minuty. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło z cukrem utrzeć, dodawać po łyżce kaszy.
Przełożenie: 1 blat - powidła - krem - 2 blat - powidła krem - 3 blat - powidła - krem - polewa - posypki (orzechy, kokos, migdały).
Do miski przesiać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon, kakao. Wlać mleko i wbić jajka. Wlać również mieszankę masła, cukru i miodu. Dokładnie wymieszać ciasto. Przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 tygodni.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić, wyłożyć nim 3 małe blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Wierzch ciasta wyrównać - ściąć nożem.
Krem: W garnku podgrzać mleko, dodać kaszę, gotować 3 minuty. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło z cukrem utrzeć, dodawać po łyżce kaszy.
Przełożenie: 1 blat - powidła - krem - 2 blat - powidła krem - 3 blat - powidła - krem - polewa - posypki (orzechy, kokos, migdały).