Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Piernik staropolski z kremem grysikowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Święta Bożego Narodzenia bez piernika? To nie może się udać. Poniżej przedstawiam przepis na aromatyczny piernik staropolski z kremem grysikowym.

Piernik staropolski z kremem grysikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik staropolski z kremem grysikowym

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • powidła
  • posypki

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z kremem grysikowym
W garnku roztopić cukier, miód oraz masło. Odstawić do lekkiego wystudzenia.

Do miski przesiać mąkę, sodę, sól, przyprawę do piernika, cynamon, kakao. Wlać mleko i wbić jajka. Wlać również mieszankę masła, cukru i miodu. Dokładnie wymieszać ciasto. Przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 tygodni.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić, wyłożyć nim 3 małe blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Wierzch ciasta wyrównać - ściąć nożem.

Krem: W garnku podgrzać mleko, dodać kaszę, gotować 3 minuty. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło z cukrem utrzeć, dodawać po łyżce kaszy.

Przełożenie: 1 blat - powidła - krem - 2 blat - powidła krem - 3 blat - powidła - krem - polewa - posypki (orzechy, kokos, migdały).
Piernik staropolski z kremem grysikowym
Mleko podgrzać, dodać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia
Piernik staropolski z kremem grysikowym
Mieszankę miodu, masła i cukru przelać do suchych składników
Piernik staropolski z kremem grysikowym
Przełożenie: blat - powidła - krem grysikowy
Piernik staropolski z kremem grysikowym
Przełożony piernik udekorowac polewą i kolorowymi posypkami