Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Świderki z solą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, szybkie jednogarnkowe danie na bazie makaronu i ryby. Mocno aromatyczne od świeżego koperku.

Świderki z solą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z solą

 

  • Składniki (na jedną porcję):
  • 1 filet z soli
  • 100 g makaronu świderki Mamma Mia!
  • łyżka masła
  • 150 g śmietany kwaśnej 18%
  • ok. 1 szklanki wody
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Świderki z solą
Rybę marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu. Następnie dzielimy ją na dość dużą kostkę. W rondelku roztapiamy masło ze śmietaną, dolewamy pół szklanki wody. Przekładamy rybę i gotujemy ją dosłownie kilka minut- 2-3 minuty. Rybę przekładamy na talerz. Do sosu śmietanowego dolewamy wodę i wsypujemy 100 g makaronu świderki. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany koperek. Dobrze mieszamy i dodajemy na kilka sekund rybę. Danie serwujemy obficie posypane koperkiem. Smacznego!
Świderki z solą
Etap 1 Świderki z solą - marynowanie ryby
Świderki z solą
Etap 2 Świderki z solą - gotowanie ryby
Świderki z solą
Etap 3 Świderki z solą - gotowanie makaronu
Świderki z solą
Etap 4 Świderki z solą aromatyzowanie makaronu koperkiem

Tagi:

makaron