kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Świeża sałatka tuńczykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla smakoszy sałatek...

Świeża sałatka tuńczykowa

Składniki:

Świeża sałatka tuńczykowa

 

  • 100 g Sałaty
  • 100 g kapusta
  • 2 pomidory
  • 150 g ogórka
  • ½ papryki czerwonej, zielonej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 300 g gęstej śmietany 22%
  • 100 g gęstego jogurtu
  • 50 g ketchupu
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Świeża sałatka tuńczykowa
Liście sałaty opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Kapustę pokroić w paseczki i posypać na sałatę. Pomidory pokroić w ósemki. Obrać i pokroić w kostkę ogórka. Paprykę oczyścić z białych skórek i nasion, pokroić w kostkę. Pomidory rozłożyć na sałacie, na to ogórek i papryka. Cebulę pokroić w cienkie plastry i posypać razem z posiekaną natką pietruszki. Odsączyć z oleju tuńczyka i ułożyć na środku sałatki. Sos: Śmietanę wymieszać z jogurtem , ketchupem, i czerwonym octu winnym i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą . Sos połączyć z sałatką albo oddzielnie polewać przed podaniem. Podawać ze świeżą bagietką

Tagi:

sałata