Sposób przygotowania:
Świeża sałatka tuńczykowa
Liście sałaty opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Kapustę pokroić w paseczki i posypać na sałatę. Pomidory pokroić w ósemki. Obrać i pokroić w kostkę ogórka. Paprykę oczyścić z białych skórek i nasion, pokroić w kostkę. Pomidory rozłożyć na sałacie, na to ogórek i papryka. Cebulę pokroić w cienkie plastry i posypać razem z posiekaną natką pietruszki. Odsączyć z oleju tuńczyka i ułożyć na środku sałatki. Sos: Śmietanę wymieszać z jogurtem , ketchupem, i czerwonym octu winnym i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą . Sos połączyć z sałatką albo oddzielnie polewać przed podaniem. Podawać ze świeżą bagietką