Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywa faszerowane mięsem mielonym, podane z sosem pomidorowym, to danie, które uwielbiałam jako dziecko i które bardzo lubię także i dziś. Faszerowana papryka to potrawa, która nie znudzi mi się chyba nigdy.

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.

Z papryk usuwamy wierzchnią część wraz z łodyżką, usuwamy dokładnie gniazda nasienne z nasionami, myjemy papryki. 

W miseczce łączymy ze sobą: mięso mielone, ryż, sól, pieprz, jajko. Zagniatamy na jednolitą masę. Masą mięsną faszerujemy papryki.

Papryki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 40-50 minut.

W międzyczasie robimy sos. Pomidory parzymy, ściągamy skórki, wycinamy z pomidorów zielone, twarde cząstki, a miąższ kroimy na mniejsze części.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i podsmażamy, a następnie rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy bulion i dusimy razem, sos ma się nieco zredukować.

Dodajemy śmietanę (najpierw ją hartując, czyli mieszając śmietanę z niewielką ilością sosu, a dopiero potem dolewając do całego sosu), zagęszczczamy sos mąką ziemniaczaną, doprawiamy sos solą i pieprzem.

Papryki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam je z ziemniakami, które polewam sosem.
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Papryka faszerowana przed wstawieniem do piekarnika