Sposób przygotowania:
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
Z papryk usuwamy wierzchnią część wraz z łodyżką, usuwamy dokładnie gniazda nasienne z nasionami, myjemy papryki.
W miseczce łączymy ze sobą: mięso mielone, ryż, sól, pieprz, jajko. Zagniatamy na jednolitą masę. Masą mięsną faszerujemy papryki.
Papryki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 40-50 minut.
W międzyczasie robimy sos. Pomidory parzymy, ściągamy skórki, wycinamy z pomidorów zielone, twarde cząstki, a miąższ kroimy na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i podsmażamy, a następnie rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy bulion i dusimy razem, sos ma się nieco zredukować.
Dodajemy śmietanę (najpierw ją hartując, czyli mieszając śmietanę z niewielką ilością sosu, a dopiero potem dolewając do całego sosu), zagęszczczamy sos mąką ziemniaczaną, doprawiamy sos solą i pieprzem.
Papryki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam je z ziemniakami, które polewam sosem.
Z papryk usuwamy wierzchnią część wraz z łodyżką, usuwamy dokładnie gniazda nasienne z nasionami, myjemy papryki.
W miseczce łączymy ze sobą: mięso mielone, ryż, sól, pieprz, jajko. Zagniatamy na jednolitą masę. Masą mięsną faszerujemy papryki.
Papryki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 40-50 minut.
W międzyczasie robimy sos. Pomidory parzymy, ściągamy skórki, wycinamy z pomidorów zielone, twarde cząstki, a miąższ kroimy na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i podsmażamy, a następnie rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy bulion i dusimy razem, sos ma się nieco zredukować.
Dodajemy śmietanę (najpierw ją hartując, czyli mieszając śmietanę z niewielką ilością sosu, a dopiero potem dolewając do całego sosu), zagęszczczamy sos mąką ziemniaczaną, doprawiamy sos solą i pieprzem.
Papryki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam je z ziemniakami, które polewam sosem.