Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Syrop jarzębinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

przepis został przywieziony z Węgier podana jest tylko przykładowa ilość jarzębiny

Syrop jarzębinowy

Składniki:

Syrop jarzębinowy

 

  • 4 kg jarzębiny
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Syrop jarzębinowy
Oczyszczoną jarzębinę dobrze umyć w zimnej wodzie. Dodać troszkę wody, gotować do miękkości na średnim ogniu. Przetrzeć przez sito(gęste oczka). Na litr przetartej masy dać 60 dag cukru i 1/2 dag kwasku cytrynowego. Gotować do gęstości. Napełnić podgrzane butelki, zakorkować. Pasteryzować. Po pasteryzowaniu przechowywać w chłodnym miejscu w pozycji poziomej