szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Mintaj w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy na dworze jest ciepło na pewno smakuje schłodzona ryba w occie. Możemy tak przygotować każdą rybę, nie tylko filety. Pod wpływem octu ości ryby szybko skruszeją.

Mintaj w zalewie octowej

Składniki:

Mintaj w zalewie octowej

Do ryby

Do zalewy

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 1 litr wody
  • 300 ml octu 10%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Mintaj w zalewie octowej

Przygotowanie ryby

Mintaj w zalewie octowej
Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor.

Mąkę wymieszać z tartą bułką. Mintaja pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem.

Następnie obtoczyć w przygotowanej panierce i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przygotowanie zalewy

Przygotować zalewę. Wodę połączyć z octem, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, cukier i sól.

Zagotować i od zagotowania gotować jeszcze 5 minut.

Potem dodać pokrojoną w krążki cebulę i gotować razem jeszcze 5 minut.

Usmażoną rybę przełożyć do miski i zalać gorącą zalewą. Wystudzić i włożyć do lodówki.

Najlepiej smakuje następnego dnia.