Sposób przygotowania:
Syrop z pigwowca lub pigwyprzygotowanie
![Syrop z pigwowca lub pigwy Syrop z pigwowca lub pigwy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/syrop-z-pigwowca-lub-pigwy-434657.jpg)
Owoce dokładnie myjemy i odsączamy na durszlaku.
Suche przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
przesypywanie
![Syrop z pigwowca lub pigwy Syrop z pigwowca lub pigwy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/syrop-z-pigwowca-lub-pigwy-434658.jpg)
Owoce układamy w dużym wyparzonym słoju przesypując warstwy cukrem.
Ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Słój należy kilkukrotnie potrząsnąć, tak żeby cukier rozpuścił się w powstałym syropie.
Gdy mamy już gotowy syrop, całość przekładamy na durszlak* i odcedzamy.
przechowywanie
![Syrop z pigwowca lub pigwy Syrop z pigwowca lub pigwy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/syrop-z-pigwowca-lub-pigwy-434659.jpg)
Syrop rozlewamy do wyparzonych słoiczków /butelek, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy 5 minut, od zagotowania wody.
Odcedzonych owoców nie wyrzucamy, tylko zalewamy wodą i zagotowujemy- gotowy kompot/ syrop pijemy na bieżąco.
Może nie ma juz tyle właściwości, ale smaku i cukru jest wystarczająco dużo i szkoda, żeby się zmarnowało:)
SylaUla
reanja
polecam, bo na prawdę warto:)