Sposób przygotowania:
Syrop z pigwowca lub pigwyprzygotowanie
Owoce dokładnie myjemy i odsączamy na durszlaku.
Suche przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
przesypywanie
Owoce układamy w dużym wyparzonym słoju przesypując warstwy cukrem.
Ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Słój należy kilkukrotnie potrząsnąć, tak żeby cukier rozpuścił się w powstałym syropie.
Gdy mamy już gotowy syrop, całość przekładamy na durszlak* i odcedzamy.
przechowywanie
Syrop rozlewamy do wyparzonych słoiczków /butelek, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy 5 minut, od zagotowania wody.
Odcedzonych owoców nie wyrzucamy, tylko zalewamy wodą i zagotowujemy- gotowy kompot/ syrop pijemy na bieżąco.
Może nie ma juz tyle właściwości, ale smaku i cukru jest wystarczająco dużo i szkoda, żeby się zmarnowało:)
SylaUla
reanja
polecam, bo na prawdę warto:)