Sposób przygotowania:
Syrop ze stokrotek.
Kwiaty stokrotek pozbawić ogonków. Przepłukać dwukrotnie zimna wodą. Sprawdzić dokładnie czy nie mają robaczków. Przełożyć do słoiczka, dzbanka lub tak jak ja do czajniczka z sitkiem do parzenia kawy. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie. pokroić w plasterki. Przełożyć do stokrotek. Całość zalać gorącą wodą. Pozostawić na 24 h pod przykryciem. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Tu świetnie sprawdza się mój czajniczek, gdyż ma bardzo drobna siateczkę i nic nie przedostanie się do płynu. Dodać cukier i gotować na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Syrop ma zgęstnieć. Syrop przelać do buteleczek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia.
edytaha
agabi22
zebrałam z mojego i przyjaciółki ogródka bo nie spacerują po nim żadne zwierzątka:)