agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Syrop ze stokrotek.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

syrop idealny do wypieków i naleśników

Syrop ze stokrotek. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Syrop ze stokrotek.

 

  • stokrotki 250 g
  • cytryna 1 szt
  • cukier biały 300 g
  • woda gorąco 800 ml

Sposób przygotowania:

Syrop ze stokrotek.
Kwiaty stokrotek pozbawić ogonków. Przepłukać dwukrotnie zimna wodą. Sprawdzić dokładnie czy nie mają robaczków. Przełożyć do słoiczka, dzbanka lub tak jak ja do czajniczka z sitkiem do parzenia kawy. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie. pokroić w plasterki. Przełożyć do stokrotek. Całość zalać gorącą wodą. Pozostawić na 24 h pod przykryciem. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Tu świetnie sprawdza się mój czajniczek, gdyż ma bardzo drobna siateczkę i nic nie przedostanie się do płynu. Dodać cukier i gotować na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Syrop ma zgęstnieć. Syrop przelać do buteleczek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia.
Syrop ze stokrotek.
stokrotki umyć i przełożyć do czajniczka dodac plastry cytryny
Syrop ze stokrotek.
całość zalać wrzącą wodą i pozostawić na 24