Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowy
1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy. Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy. 3. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na masie truskawkowej układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)