dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Doskonały torcik na każdą okazję :) Niby prosty i nieskomplikowany, ale prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa rozpływa się w ustach!

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy. Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy. 3. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na masie truskawkowej układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)