Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowo – truskawkowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dokładamy pojedyńczo żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
Następnie partiami dokładamy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy silikonowa szpatułką. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 18 cm. Biszkopcik pieczemy przez ok. 25 minut w 160*C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Masa śmietanowo – truskawkowa: Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, czekamy aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Przygotowaną żelatynę mieszamy z likierem truskawkowym oraz zblendowanymi (wcześniej rozmrożonymi) truskawkami.
Łączymy ze śmietaną, miksujemy do połączenia się składników. W tortownicy zostawiamy jeden blat biszkopta, następnie przelewamy na niego przygotowana masę truskawkową. Odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Przelewamy do tortownicy.
Gdy galaretka nam stężeje możemy ciasto udekorować bitą śmietaną.Możemy przygotować jeden duży tort o średnicy 24 cm.
Wystarczy składniki na biszkopt upiec w większej tortownicy a składniki na masę truskawkowa podwoić.
Następnie partiami dokładamy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy silikonowa szpatułką. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 18 cm. Biszkopcik pieczemy przez ok. 25 minut w 160*C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Masa śmietanowo – truskawkowa: Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, czekamy aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Przygotowaną żelatynę mieszamy z likierem truskawkowym oraz zblendowanymi (wcześniej rozmrożonymi) truskawkami.
Łączymy ze śmietaną, miksujemy do połączenia się składników. W tortownicy zostawiamy jeden blat biszkopta, następnie przelewamy na niego przygotowana masę truskawkową. Odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Przelewamy do tortownicy.
Gdy galaretka nam stężeje możemy ciasto udekorować bitą śmietaną.Możemy przygotować jeden duży tort o średnicy 24 cm.
Wystarczy składniki na biszkopt upiec w większej tortownicy a składniki na masę truskawkowa podwoić.