Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 961]

Szachownica i kwiatuszek z parówek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Niestandardowe podanie parówek przykuje wzrok każdego. Danie można podawać z dowolnymi warzywami, sosami czy zwykłym ketchupem.

Szachownica i kwiatuszek z parówek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szachownica i kwiatuszek z parówek

parówki

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • ok 6-7 parówek
  • żółtko
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Szachownica i kwiatuszek z parówek
Ciasto ułożyć a formie do pieczenia wysłanej papierem pergaminowym. Nożem porobić paseczki. Ciasta nie przecinać do końca.

Parówki przekroić wzdłuż na połowę i poprzeplatać naprzemiennie przez paski ciasta. Ma powstać kratka.

Ciasto posmarować żółtkiem i posypać sezamem.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180-200 stopni przez około 15-20 minut. 



 Kwiatuszki z parówek i ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie przekroić na 6 równych części. Parówki poukładać na powstałych prostokątach (jedna parówka na jeden kawałek ciasta). Kiełbaski ciasno pozwijać i ponacinać wraz z ciastem co 6-7 mm (nie do końca). Pozwijać w kółka i końce spiąć wykałaczką. Powstałe kwiatuszki przełożyć na formę wysmarowaną masłem, posmarować żółtkiem i obsypać sezamem. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Szachownica z parówek i ciasta francuskiego

Tagi:

ciasto