Sposób przygotowania:
Szachownica i kwiatuszek z parówek
Ciasto ułożyć a formie do pieczenia wysłanej papierem pergaminowym. Nożem porobić paseczki. Ciasta nie przecinać do końca.
Parówki przekroić wzdłuż na połowę i poprzeplatać naprzemiennie przez paski ciasta. Ma powstać kratka.
Ciasto posmarować żółtkiem i posypać sezamem.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180-200 stopni przez około 15-20 minut.
Kwiatuszki z parówek i ciasta francuskiego
Parówki przekroić wzdłuż na połowę i poprzeplatać naprzemiennie przez paski ciasta. Ma powstać kratka.
Ciasto posmarować żółtkiem i posypać sezamem.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180-200 stopni przez około 15-20 minut.
Kwiatuszki z parówek i ciasta francuskiego
Gotowe ciasto francuskie przekroić na 6 równych części. Parówki poukładać na powstałych prostokątach (jedna parówka na jeden kawałek ciasta). Kiełbaski ciasno pozwijać i ponacinać wraz z ciastem co 6-7 mm (nie do końca). Pozwijać w kółka i końce spiąć wykałaczką. Powstałe kwiatuszki przełożyć na formę wysmarowaną masłem, posmarować żółtkiem i obsypać sezamem. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Magdalena88
Di bloguje
Marika-
Holly
Di bloguje
Di bloguje