eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szałot Eli z topinambura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Śląski szałot ale tym razem z topinambura zamiast kartofli.

Szałot Eli z topinambura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szałot Eli z topinambura

 

Sposób przygotowania:

Szałot Eli z topinambura
Topinambur dokładnie umyć,zalać wrzątkiem i gotować około 10-15 minut. Uważać żeby się nie rozgotował. Gdy któryś pęknie to od razu odcedzić i zalać zimną wodą. Ostudzony topinambur obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Boczek wędzony pokroić w kostkę i wyskwarzyć. Jeśli boczek jest bardzo chudy do wyskważenia dodać smalec. Do miski włożyć topinambur,cebulę,ogórki,dodać wyskważony boczek razem z tłuszczem,kwaskę z ogórków,doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Szałot podgrzać i podawać na ciepło.
Szałot Eli z topinambura
Ostudzony topinambur obrać ze skóry i pokroić w plastry.
Szałot Eli z topinambura
Ogórki kiszone razem ze skórką pokroić w kostkę.
Szałot Eli z topinambura
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić..
Szałot Eli z topinambura
Boczek wędzony pokroić w kostkę i wyskwarzyć.