Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Szare kluski,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z moich ulubionych ziemniaczanych potraw, której już wieki nie jadłam i wczoraj aż się paliłam, aby je przygotować- były pyszne :)

Szare kluski, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szare kluski,

 

Sposób przygotowania:

Szare kluski,
Ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie płuczemy. 1/4 ziemniaków gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pozostałe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku przy pomocy tetrowej pieluchy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy,gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy do surowych. Wodę z ich gotowania mieszamy z sokiem odciśniętych z surowych ziemniaków (mąkę, która osadzi się na dnie garnka, dodajemy do warzyw) i zagotowujemy. Wyrabiamy gęste ciasto- w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Szarą wodę (zmieszaną wodę z gotowania ziemniaków i sok z odciskania surowych) zagotowujemy, solimy. Z masy ziemniaczanej formujemy średniej wielkości kluski. Gotujemy do miękkości na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Kluski doskonale smakują z kaczką.
Szare kluski,
Ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie płuczemy. 1/4 ziemniaków gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pozostałe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku przy pomocy tetrowej pieluchy.
Szare kluski,
Ugotowane ziemniaki odcedzamy,gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy do surowych.
Szare kluski,
Wodę z ich gotowania mieszamy z sokiem odciśniętych z surowych ziemniaków (mąkę, która osadzi się na dnie garnka, dodajemy do warzyw) i zagotowujemy.
Szare kluski,
Wyrabiamy gęste ciasto- w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Szarą wodę (zmieszaną wodę z gotowania ziemniaków i sok z odciskania surowych) zagotowujemy, solimy. Z masy ziemniaczanej formujemy średniej wielkości kluski.