Sposób przygotowania:
Szare kluski,
Ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie płuczemy. 1/4 ziemniaków gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pozostałe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku przy pomocy tetrowej pieluchy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy,gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy do surowych. Wodę z ich gotowania mieszamy z sokiem odciśniętych z surowych ziemniaków (mąkę, która osadzi się na dnie garnka, dodajemy do warzyw) i zagotowujemy. Wyrabiamy gęste ciasto- w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Szarą wodę (zmieszaną wodę z gotowania ziemniaków i sok z odciskania surowych) zagotowujemy, solimy. Z masy ziemniaczanej formujemy średniej wielkości kluski. Gotujemy do miękkości na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Kluski doskonale smakują z kaczką.