Sposób przygotowania:
Szare kluski
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce (można robotem). Wbijamy jajo i mieszamy. Dalej dokładamy tyle mąki, by ciasto było dość gęste. Solimy. Kładziemy kluseczki łyżką na wrzącą wodę, gdy wypłyną zmniejszamy płomień i jeszcze chwilę gotujemy, po czym odcedzamy. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni (można dodać troszkę smalcu).
Kluseczki wykładamy na talerz i polewamy stopionym boczkiem. Podajemy z ugotowaną kwaszoną kapustą. Walory smakowe podnosi popijanie maślanką. Smacznego!
Kluseczki wykładamy na talerz i polewamy stopionym boczkiem. Podajemy z ugotowaną kwaszoną kapustą. Walory smakowe podnosi popijanie maślanką. Smacznego!
Doro
Weroniczka
ewcia50.50
teresa13