ewcia50.50

ewcia50.50

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Szare kluski

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste, smaczne danie naszych mam. Ścieranie ziemniaków nie jest dziś takie pracochłonne.

Szare kluski

Składniki:

Szare kluski

 

  • Surowe ziemniaki, jajko, mąka, sól, wędzony boczek.

Sposób przygotowania:

Szare kluski
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce (można robotem). Wbijamy jajo i mieszamy. Dalej dokładamy tyle mąki, by ciasto było dość gęste. Solimy. Kładziemy kluseczki łyżką na wrzącą wodę, gdy wypłyną zmniejszamy płomień i jeszcze chwilę gotujemy, po czym odcedzamy. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni (można dodać troszkę smalcu).
Kluseczki wykładamy na talerz i polewamy stopionym boczkiem. Podajemy z ugotowaną kwaszoną kapustą. Walory smakowe podnosi popijanie maślanką. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka