Sposób przygotowania:
Szarlotka dietetyczna
Jabłka obrać i pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać trzy łyżki wody i rozgotować pod przykryciem. Dodać cukier zwykły oraz cukier waniliowy. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wolne miejsca należy wypełnić pokruszonymi biszkoptami. Następnie na biszkopty nakładamy zrobioną wcześniej masę jabłkową, na którą również kładziemy warstwę biszkoptów. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i sok z cytryny. Pianę układamy nierówno (nie wygładzamy powierzchni) na szarlotce, wstawić do rozgrzanego przez około 5 minut piekarnika i przy możliwie najsłabszym płomieniu nieco podsuszyć naszą szarlotkę. Trzymać w piekarniku do czasu aż piana nabierze koloru słomkowego.