Sposób przygotowania:
Odchudzona szarlotkaETAP 1
Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Najpierw całość siekamy nożem, a potem zagniatamy na jednolite ciasto.
ETAP 2
Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną, nieco większą częścią wykładamy dno i boki blaszki.
ETAP 3
Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą.
ETAP 4
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe owoce wykładamy na ciasto kruche. Wierzch obficie posypujemy cynamonem.
ETAP 5
Całość przykrywamy startą na tarce drugą częścią ciasta.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45- 50 minut w 180°C.
Po wyjęciu studzimy ją i podajemy.
SylaUla